Wednesday, June 12, 2013

မစားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြ (က်န္းမာေရး ေဆာင္းပါး)

 
Aye Chan Mon
မစားသင့္တဲ့ အစားအစာေတြ (က်န္းမာေရး ေဆာင္းပါး)
၂၁ ရာစုဟာ ေရာဂါေတြ အ ျဖစ္မ်ား ထူးျခားဆန္းျပားလာတဲ့ႏွစ္ လို႔ဆုိရင္ မမွားပါဘူး။ သဘာ၀ ပတ္ ၀န္းက်င္ ေျပာင္းလဲ တာရယ္၊ လူေတြ ရဲ႕ စားေသာက္ ေနထုိင္ပံု မမွန္တာ ရယ္ေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္တာ ေတြလည္း ျဖစ္လာရပါတယ္။
က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္ေအာင္ ေနႏုိင္ဖို႔ လိုလာပါတယ္။ ဒါမွ ေငြ မကုန္လူမပန္းျဖစ္မွာေပါ့။ က်န္းမာေရးျပႆနာထဲမွာ အ ေရးပါတာတစ္ခုက ခႏၶာကုိယ္ကုိ ၀ ေစတာလည္း ပါပါတယ္။ က်န္းမာ ေရးေကာင္းဖို႔ ခႏၶာကုိယ္မ၀ေစဖို႔အ တြက္ လိုအပ္တာေတြ လုပ္သင့္တာ ေတြကုိ ေ၀မွ်ေပးပါ့မယ္။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္တုိးတာက မ ေကာင္းပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ျဖစ္လာၿပီဆုိ ရင္ ေရွာင္လႊဲလို႔မရႏုိင္တာမို႔ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ရမယ္။ အစာကုိ နည္းနည္း ပဲစားၿပီး အားကစား...ကုိ မ်ားမ်ားလုပ္ ရမယ္လို႔ ဟားဗတ္ တကၠသုိလ္က ဆရာ၀န္ေတြက ဆုိထားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီးက်န္းမာေရးေကာင္း ဖို႔ ေန႔စဥ္ ညမွာ ၆ နာရီကေန ၈ နာရီအိပ္ဖို႔လိုတယ္။ တီဗီၾကည့္တဲ့ အခ်ိန္၊ ကြန္ပ်ဴတာၾကည့္တဲ့ အခ်ိန္ ေတြ လည္း ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔လိုပါတယ္။
အဲဒီလိုေနထုိင္တဲ့အျပင္ သုေတ သနကသိရတဲ့ အစားအစာငါးမ်ဳိးကုိ ေရွာင္ၿပီး အျခားငါးမ်ဳိးကုိ ေဆာင္ လိုက္၊ စားလုိက္ရင္ အဆင္ေျပသြား မွာပါလို႔ သုေတသန လုပ္ခဲ့တဲ့ ေဒါက္ တာ ဒါ႐ူရစ္မုိဇာဖာရီယန္က ေျပာ ပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြကုိ အနည္း ဆံုးတစ္ႏွစ္ေတာ့ ေရွာင္ရမယ္လို႔ လည္း ေျပာပါတယ္။
တတ္ႏုိင္ရင္ လံုး၀မစားဘဲလည္း ေနသင့္တယ္လို႔ ဆုိပါေသး တယ္။ သုေတသနမွာ လူေပါင္းတစ္ သိန္းႏွစ္ေသာင္းပါ၀င္ၿပီး သူနာျပဳ တကၠသုိလ္ကလည္း ပူးေပါင္းကူညီ ထားပါတယ္။ သုေတသနအရ စား ေသာက္ ပံုေျပာင္းလဲရင္ က်န္းမာေရး လည္း ေျပာင္းပါတယ္။
သုေတသနအရ မစားသင့္တဲ့ အစာငါးမ်ဳိးက- အာလူးေၾကာ္ အခ်ဳိရည္ ျပဳျပင္မထားတဲ့ အနီသား (အမဲ၊ ၀က္၊ သုိး၊ ဆိတ္) ဓာတုေဆးေတြနဲ႔ ၾကာရွည္ခံ ေအာင္ ျပဳျပင္ထားတဲ့အသားေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ စားသင့္တဲ့အစားအစာေတြက ေတာ့- အသီးအႏွံ ႏွံစားသီးႏွံ သစ္သီး ခြံမာသီးနဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခ်က္ကေတာ့ အစားအစာေတြရဲ႕ အရည္အေသြး ပါ။
စားသင့္တဲ့အစာ စားေပမယ့္ အစားအစာရဲ႕ အရည္အေသြးက မမီရင္ အက်ဳိး မရွိပါဘူး။ ေရာဂါ သတ္ေဆး၊ ပုိးသတ္ေဆး၊ ဓာတုေဆး ႀကြင္းေတြရွိေနရင္ အက်ဳိးမရတဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးကုိ ႐ုတ္တရက္ထိခိုက္ ႏုိင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး တခ်ဳိ႕အစားအစာ ေတြက ပုိးသတ္ေဆးႀကြယ္၀တာမို႔ လို႔ ေရွာင္ဖို႔လည္းဆုိထားပါတယ္။
စားသင့္တဲ့ အစားထဲမွာပါေပမယ့္ ဓာတ္ႀကြင္းအာနိသင္ရွိလို႔ ပန္းသီး၊ ဘယ္ရီသီးေတြကုိေတာ့ ဆင္ျခင္စား ဖို႔လိုပါတယ္။ ကုိယ့္ဘ၀ တစ္သက္တာလံုးကုိ မစားသင့္တာမစား၊ ကုိယ္လက္လႈပ္ ရွားလုပ္ရင္ ေရာဂါဘယ ထူေျပာတဲ့ ကာလႀကီး ကုိ ျဖတ္သန္းႏုိင္မွာ ပါလို႔ ေဒါက္တာဒါ႐ူရစ္ မုိဇာဖာရီယန္က ေျပာပါတယ္။

Credit - Original up-loader
ေရးမိေရးရာေလးမ်ား

No comments:

Post a Comment